MBT Biológia - www.mbt-biologia.hu - info@mbt-biologia.hu | nyomtatta: vendég


Főoldal 2021-2022. évi BISEL országos verseny

2021-2022. évi BISEL országos verseny

Közzétette: Mecsnóber Melinda 2021. 06. 07. Olvasottság:2593

VERSENYFELHÍVÁSA: „Víztükör”

Az Agrárminisztérium a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közreműködésével országos versenyt hirdet a BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program keretében „Víztükör!” címmel általános és középiskolák 7-12. évfolyamos tanulói számára két korcsoportban (7-9. és 10-12. évfolyam).

A versenyre 4-6 fős csapatok jelentkezését várjuk.

A verseny célja: a kisvízfolyások vizsgálata, állapotának BISEL módszerrel történő minősítése, élőviláguk megismerése, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezők, a 2021-2022. évi versenyben különösen a vízjárás olykor szélsőséges változását okozó természetes folyamatok, illetve emberi tevékenységek megfigyelése. További cél az élményszerű feladatokon keresztül a vízfolyások és környezetük védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése, komplex, átfogó gondolkodásmód elsajátítása és nem utolsósorban a csapatmunka, közösségépítés ösztönzése.

A verseny felépítése: a verseny vízvizsgálati részből, egy elméleti feladatsorból, egy tervezési feladatból, egy kreatív feladatból és a döntőből áll.

A versenyre való jelentkezés módja:

amennyiben az iskola korábban még nem vett részt a BISEL programban, először regisztrálnia szükséges a BISEL honlapon a https://bisel.hu/user/registration?url=/ Az iskolát csak egyszer kell regisztrálni; névváltozás esetén módosítani kell az iskola nevét

(a már regisztrált iskolák listája a https://bisel.hu/resztvevok címen tekinthető meg);

a versenyre az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásával egyidejűleg megadott adatokkal lehet jelentkezni: a résztvevő csapatoknak csapatnevet kell választaniuk, valamint a csapattagok és a felkészítő tanár nevét és a kapcsolattartási e-mail címet is meg kell adniuk!

A BISEL verseny gerincét a terepi vízvizsgálat adja, amelynek elvégzésére a csapatoknak 2021. november 10-ig van lehetőségük. A terepi vízvizsgálattal gyakorlati tudásra tehetnek szert és kalandos ismeretszerzéssel, vidám élményekkel gazdagodnak a diákok. A vízvizsgálat részletes bemutatása a BISEL honlapon olvasható: https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra.

A vízvizsgálat mellett több fordulóban mérhetik össze tudásukat a csapatok. A feladatok megoldását online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon. Az 1. fordulóban egy játékos, korcsoportonként különböző online feladatlapot kell kitölteni. A 2. fordulóban szakemberek bevonásával a helyi kisvízfolyások kiszáradásának, vízjárási szélsőségeinek megelőzésére, mérséklésére kidolgozott akcióterv elkészítésére hívjuk a csapatokat. A 3. fordulóban képregény készítését kérjük a versenyzőktől. A legeredményesebb 10-10 csapat jut a döntőbe mindkét korcsoportban. A döntőben a feladat a helyi vízfolyásra kidolgozott akcióterv bemutatása max. 8 percben.

A verseny díjazottjai vízvizsgálati eszközökkel (pl. sztereo-mikroszkóp, vízvizsgálati mobil labor, pH-mérők), továbbá élményprogramokkal (pl. nemzeti parki látogatás), és más értékes nyereményekkel gazdagodnak.

A teljes versenyfelhívás a https://bisel.hu/verseny linkre kattintva érhető el.

Célunk a verseny meghirdetésével, hogy a tanulók fizikai, tapasztalati közelségbe kerüljenek vízfolyásaink élővilágához és a mélyebb, természeti környezetben történő megismerés által szívükön viseljék annak védelmét. Célunk a helyi természeti értékek megismertetése és védelme mellett a 21. századi technológia használatának elsajátítása is a környezetvédelem szolgálatában, illetve a csapatok ösztönzése arra, hogy nyissanak a szakmai világ, a helyi lakosság, helyi vezetés felé is a tudásátadás, a közös gondolkodás, tervezés, felelősségvállalás és cselekvés érdekében.

A versenyre történő jelentkezést segítő ”BISEL kisokos” kiadványunk a BISEL programmal és a versennyel kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza és linkekkel segíti a tájékozódást.

Köszönettel vesszük, ha a versenyfelhívást népszerűsítő plakátot, vagy annak linkjét megosztják további szakmai fórumaikon, csatornáikon, esetleg közösségi oldalaikon.

Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet „Az Év BISEL Fotósa 2021” pályázati felhívásra is, amelyre a https://kornyezetvedelmipalyazat.hu/palyazatok linken elérhető pályázatkezelő felületen keresztül lehet jelentkezni 2021. szeptember 15-ig.

Amennyiben bármilyen kérdésük lenne a BISEL programmal, a versennyel, vagy a fotópályázattal kapcsolatban, küldjék meg a bisel@am.gov.hu email címre.

A felkészüléshez és a versenyhez sok sikert kívánunk!

A BISEL verseny szervezői

A(z) AKTUÁLIS MBT RENDEZVÉNYEK rovat összes cikke:

Ideart Az oldal 93 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég